Nasza szkoła przystąpiła do programu „ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM”, troszcząc się o zdrowie młodego pokolenia.
Od lat zwiększa się odsetek dzieci z nieprawidłową masą ciała. Potwierdzają to liczne badania i publikacje. 22% dzieci
w Polsce cierpi na nadwagę, otyłość lub niedowagę.
Projekt edukacji prozdrowotnej skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. To właśnie w tym wieku zaczynają się wyrabiać nawyki żywieniowe. Warto, żeby te nawyki od razu były prawidłowe i pozwalały cieszyć się zdrowym i długim życiem. Głównym celem projektu jest zatem wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
8 listopada w Dniu Zdrowego Śniadania uczniowie klasy 2a zdobyli wiedzę o zdrowym odżywianiu oraz prawidłowych nawykach żywieniowych jak również o profilaktyce aktywności fizycznej. Dla uczniów był to dzień szczególny. Mieli bowiem przygotować śniadaniową ucztę – wyjątkowe śniadanie! Wraz z wychowawcą Joanną Janus przygotowali smaczne kolorowe kanapki i owocowe szaszłyki. Dzieci niesamowicie zaangażowały się w akcję i stworzyły smakowite śniadanie, na twarzach promieniał uśmiech a język oblizywał się od ucha do ucha.