Jadłospis

06.05– 10.05.2024 r.

PONIEDZIAŁEK                                                                           Skład

Śniadanie: Chleb wieloziarnisty z masłem, stół szwedzki, herbata z cytrynąchleb(1), masło(7), szynka wędzona, sałata, ser żółty(7), kabanosy drobiowe, papryka kolorowa. pomidory, ogórki zielone, herbata, cytryna, cukier trzcinowy
I danie: Zalewajka z ziemniakami
i kiełbasą
boczek wędzony, ziemniaki, żurek, śmietana(7), kiełbasa, koper, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Makaron z serem, cukrem
i cynamonem, kompot malinowy
makaron(1), ser twarogowy(7), cynamon, cukier trzcinowy maliny mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Parówki z szynki zapiekane w cieście francuskim z ketchupem, jabłko   herbata z cytrynąparówki z szynki, ciasto francuskie(1), ketchup, jabłko     Herbata, cukier trzcinowy, cytryny

WTOREK                                                                                       Skład

Śniadanie: Płatki kukurydziane
z mlekiem, chleb francuz z masłem
i szynką konserwową, banan
płatki kukurydziane, mleko(7), chleb(1), masło(7), szynka konserwowa, banan  
I danie: Zupa pomidorowa
z ryżem
kurczak, włoszczyzna(9), pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, natka, przecier pomidorowy, ryż, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria ze śmietaną       kompot wieloowocowyschab wieprzowy, ziemniaki, jaja(3), bułka tarta(1), olej, ogórki zielone, śmietana(7), jogurt grecki(7), ziemniaki, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów   mieszanka owocowa, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Kisiel truskawkowy, ciastko wielozbożowe z jagodamiskrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier trzcinowy, ciastko(1)

ŚRODA                                                                                            Skład

Śniadanie: Chleb żytni z masłem, pastą z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem, gruszka, kawa inkachleb(1), masło(7), jaja(3), szczypiorek, rzodkiewka, gruszka   mleko(7), kawa inka, cukier trzcinowy
I danie: Barszcz ukraiński z ziemniakami zabielanykurczak zagrodowy, buraki, fasola czerwona, kapusta włoska, włoszczyzna(9), ziemniaki, przecier pomidorowy, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie:  Gulasz z karkówki, kasza jaglana, surówka z selera i pora z rodzynkami     Kompot wiśniowykarczek wieprzowy, cebula, czosnek, kasza jaglana, seler(9),por, jogurt grecki(7), rodzynki cukier trzcinowy, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów wiśnie mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Ciasto jogurtowe, ananas świeży, herbata owocowamąka(7), masło(7), jogurt naturalny(7), jaja(3), cukier waniliowy, cukier trzcinowy, ananas świeży herbata owocowa, cukier trzcinowy

CZWARTEK                                                                                 Skład

Śniadanie: Chleb wiejski z serkiem almette ziołowym, łososiem wędzonym
i papryką czerwoną   Herbata z cytryną
chleb (1), masło(7), serek almette(7), łosoś wędzony(4), papryka czerwona   herbata, cytryny, cukier trzcinowy
I danie: Krupnik z kasząkurczak, włoszczyzna(9), kasza jęczmienna(1), natka, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Jajko sadzone, fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki, jogurt actimel, kompot malinowyjaja(3), fasolka szparagowa żółta i zielona, masło(7), bułka tarta(1), ziemniaki, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, jogurt actimel(7) maliny mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Jabłko zapiekane z kruszonką, czekolada gorzka, herbata miętowajabłka, cynamon, mąka(1), masło7), cukier puder, czekolada gorzka, herbata miętowa, cukier trzcinowy

PIĄTEK                                                                                           Skład

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, awokado, kiełbasą krakowską i pomidorem, herbata z cytrynąbułka(1), masło(7), awokado, kiełbasa krakowska, pomidory   herbata, cukier trzcinowy, cytryny
I danie: Zupa kalafiorowa z ziemniakami zabielanakurczak zagrodowy, włoszczyzna(9), kalafior, natka ziemniaki, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów  
II danie: Ryba pieczona z warzywami, ryż, kompot wieloowocowyfilet z morszczuka(4), olej, jaja(3), bułka tarta(1), włoszczyzna(9), cebula, ryż, przecier pomidorowy, pomidory krojone, sól niskosodowa przyprawy bez konserwantów mieszanka owocowa, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Serek waniliowy biszkoptyserek waniliowy(7), biszkopty(1)

Alergeny występujące w jadłospisie zaznaczone są podkreśleniem i symbolem zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, dania/potrawy podawane w żywieniu zbiorowym zarówno otwartym, jak i zamkniętym traktowane są jako żywność nieopakowana (załącznik II).