06.05– 10.05.2024 r.
PONIEDZIAŁEK Skład
Śniadanie: Chleb wieloziarnisty z masłem, stół szwedzki, herbata z cytryną | chleb(1), masło(7), szynka wędzona, sałata, ser żółty(7), kabanosy drobiowe, papryka kolorowa. pomidory, ogórki zielone, herbata, cytryna, cukier trzcinowy |
I danie: Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą | boczek wędzony, ziemniaki, żurek, śmietana(7), kiełbasa, koper, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Makaron z serem, cukrem i cynamonem, kompot malinowy | makaron(1), ser twarogowy(7), cynamon, cukier trzcinowy maliny mrożone, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Parówki z szynki zapiekane w cieście francuskim z ketchupem, jabłko herbata z cytryną | parówki z szynki, ciasto francuskie(1), ketchup, jabłko Herbata, cukier trzcinowy, cytryny |
WTOREK Skład
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb francuz z masłem i szynką konserwową, banan | płatki kukurydziane, mleko(7), chleb(1), masło(7), szynka konserwowa, banan |
I danie: Zupa pomidorowa z ryżem | kurczak, włoszczyzna(9), pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, natka, przecier pomidorowy, ryż, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Kotlet schabowy, ziemniaki, mizeria ze śmietaną kompot wieloowocowy | schab wieprzowy, ziemniaki, jaja(3), bułka tarta(1), olej, ogórki zielone, śmietana(7), jogurt grecki(7), ziemniaki, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów mieszanka owocowa, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Kisiel truskawkowy, ciastko wielozbożowe z jagodami | skrobia ziemniaczana, truskawki mrożone, cukier trzcinowy, ciastko(1) |
ŚRODA Skład
Śniadanie: Chleb żytni z masłem, pastą z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem, gruszka, kawa inka | chleb(1), masło(7), jaja(3), szczypiorek, rzodkiewka, gruszka mleko(7), kawa inka, cukier trzcinowy |
I danie: Barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany | kurczak zagrodowy, buraki, fasola czerwona, kapusta włoska, włoszczyzna(9), ziemniaki, przecier pomidorowy, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Gulasz z karkówki, kasza jaglana, surówka z selera i pora z rodzynkami Kompot wiśniowy | karczek wieprzowy, cebula, czosnek, kasza jaglana, seler(9),por, jogurt grecki(7), rodzynki cukier trzcinowy, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów wiśnie mrożone, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Ciasto jogurtowe, ananas świeży, herbata owocowa | mąka(7), masło(7), jogurt naturalny(7), jaja(3), cukier waniliowy, cukier trzcinowy, ananas świeży herbata owocowa, cukier trzcinowy |
CZWARTEK Skład
Śniadanie: Chleb wiejski z serkiem almette ziołowym, łososiem wędzonym i papryką czerwoną Herbata z cytryną | chleb (1), masło(7), serek almette(7), łosoś wędzony(4), papryka czerwona herbata, cytryny, cukier trzcinowy |
I danie: Krupnik z kaszą | kurczak, włoszczyzna(9), kasza jęczmienna(1), natka, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Jajko sadzone, fasolka szparagowa z masłem, ziemniaki, jogurt actimel, kompot malinowy | jaja(3), fasolka szparagowa żółta i zielona, masło(7), bułka tarta(1), ziemniaki, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, jogurt actimel(7) maliny mrożone, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Jabłko zapiekane z kruszonką, czekolada gorzka, herbata miętowa | jabłka, cynamon, mąka(1), masło7), cukier puder, czekolada gorzka, herbata miętowa, cukier trzcinowy |
PIĄTEK Skład
Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, awokado, kiełbasą krakowską i pomidorem, herbata z cytryną | bułka(1), masło(7), awokado, kiełbasa krakowska, pomidory herbata, cukier trzcinowy, cytryny |
I danie: Zupa kalafiorowa z ziemniakami zabielana | kurczak zagrodowy, włoszczyzna(9), kalafior, natka ziemniaki, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Ryba pieczona z warzywami, ryż, kompot wieloowocowy | filet z morszczuka(4), olej, jaja(3), bułka tarta(1), włoszczyzna(9), cebula, ryż, przecier pomidorowy, pomidory krojone, sól niskosodowa przyprawy bez konserwantów mieszanka owocowa, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Serek waniliowy biszkopty | serek waniliowy(7), biszkopty(1) |
Alergeny występujące w jadłospisie zaznaczone są podkreśleniem i symbolem zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, dania/potrawy podawane w żywieniu zbiorowym zarówno otwartym, jak i zamkniętym traktowane są jako żywność nieopakowana (załącznik II).