Jadłospis

17.03 – 21.03.2025 r.

PONIEDZIAŁEK:SKŁAD:
Śniadanie: Płatki czekoladowe wielozbożowe z mlekiem, chałka z masłempłatki(1), mleko(7), chałka(7), masło(7)  
I danie: Zupa marchewkowa z ryżem zabielanakurczak, włoszczyzna(9), marchew, pomidory krojone, natka, ryż, przecier pomidorowy, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Makaron penne z indykiem, szpinakiem i mozzarellą, kompot wiśniowymakaron(1), filet z indyka, szpinak, cebula, czosnek, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, ser mozzarella(7), wiśnie mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Mus owocowy, słomka ptysiowatruskawki mrożone, brzoskwinie, banan, ciastko(1)

WTOREK:SKŁAD:
Śniadanie: Chleb z masłem, kiełbasą szynkową i ogórkiem zielonym, jabłko, herbata z cytrynąchleb(1), masło(7), kiełbasa szynkowa, ogórek zielony, jabłko, herbata, cukier trzcinowy, cytryny
I danie: Zupa neapolitańska z makaronemkurczak, włoszczyzna(9), ser topiony(7) makaron(1), natka, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki, ogórek kiszony, sok jabłkowyłopatka wieprzowa, cebula, czosnek, jaja(3), mąka(1), przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, ogórek kiszony, ziemniaki, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów sok jabłkowy
Podwieczorek: Legumina z sosem malinowym, rurka kukurydzianamleko(7), kasza manna(1), cukier trzcinowy, maliny mrożone, rurki kukurydzane  

ŚRODA:SKŁAD:
Śniadanie: Chleb graham z pastą z fileta kurczaka i ogórkiem kiszonym, jabłko, herbata z cytrynąchleb(1), masło(7), filet z kurczaka, jaja(3), ogórek kiszony, jabłko, herbata, cukier trzcinowy, cytryny  
I danie: Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbasąboczek wędzony, włoszczyzna(9), groch, ziemniaki, kiełbasa swojska, natka, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Kluski na parze z sosem owocowo-jogurtowym, kompot wiśniowykluski(1), maliny mrożone, truskawki, jagody mrożone, jogurt grecki(7), cukier trzcinowy,   wiśnie mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty z masłem, pasztetem pieczonym i papryką konserwową, herbata owocowa  chleb(1), masło(7), pasztet pieczony, papryka konserwowa, herbata owocowa, cukier trzcinowy

CZWARTEK:SKŁAD:
Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem, chleb wieloziarnisty z masłem i szynką konserwową, herbata z miodem i cytrynąchleb (1), masło(7), jaja(3), szczypiorek, szynka   herbata, miód, cytryny
I danie: Rosół z makaronemkurczak zagrodowy, włoszczyzna(9), natka, makaron(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Udko pieczone, ziemniaki, sałata lodowa ze śmietaną, kompot malinowyudko kurczaka, ziemniaki, olej, sałata lodowa, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, maliny mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Jogurt owocowa fantazja, biszkopty  jogurt naturalny(7), mus owocowy, biszkopty(1)

PIĄTEK:SKŁAD:
Śniadanie: Bułka grahamka z masłem, serkiem śmietankowym i rzodkiewką, herbata owocowachleb(1), masło(7), serek śmietankowy(7), rzodkiewka, herbata, cukier trzcinowy
I danie: Zupa brokułowa z zacierką zabielanakurczak, włoszczyzna(9), brokuły, śmietana(7), makaron(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów  
II danie: Ryba pieczona z warzywami, ryż na sypko, kompot wieloowocowyfilet z morszczuka(4), jaja(4), włoszczyzna(9), cebula, czosnek, pomidory krojone, przecier pomidorowy, ryż, bułka tarta(1), olej, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów    
Podwieczorek:   Wafle przekładane z dżemem truskawkowym i galaretka cytrynową (wyrób własny), mandarynka  wafle(1), dżem, galaretka, mandarynka    

Alergeny występujące w jadłospisie zaznaczone są podkreśleniem i symbolem zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, dania/potrawy podawane w żywieniu zbiorowym zarówno otwartym, jak i zamkniętym traktowane są jako żywność nieopakowana (załącznik II).