Jadłospis

22.04– 26.04.2024 r.

PONIEDZIAŁEK                                                   Skład

Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i ogórkiem zielonym, banan,   herbata z miodem i cytrynąbułka(1), masło(7),sałata, polędwica sopocka, ogórek zielony, banan, herbata, miód, cytryny
I danie: Zupa ogórkowa z ziemniakamikurczak, włoszczyzna(9), ziemniaki, ogórki kiszone, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Kluski na parze z sosem truskawkowo-jogurtowym, kompot malinowykluski(1), truskawki mrożone, cukier trzcinowy, jogurt naturalny(7), maliny mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Tosty z szynką i serem żółtym, jabłko, herbata rumiankowachleb(1), szynka konserwowa, ser żółty(7), ketchup, jabłko herbata miętowa, cukier trzcinowy

WTOREK                                                                                       Skład

Śniadanie: Chleb razowy słonecznikowy z masłem, pastą z szynki i ogórkiem małosolnym, melon żółty, herbata z cytrynąchleb(1), masło(7), jaja(3), szynka biała, ogórek małosolny, melon żółty, herbata, cytryny, cukier trzcinowy
I danie: Zupa porowa z makaronikiem zabielanakurczak, włoszczyzna(9), por, makaron (1), śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Kotlety mielone, surówka
z kapusty pekińskiej z koperkiem
i kukurydzą, ziemniaki, kompot wieloowocowy
łopatka wieprzowa, jaja(3), bułka tarta(1), kapusta pekińska, marchew, kukurydza, papryka czerwona, cebula, oliwa z oliwek, ziemniaki, koper, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów mieszanka owocowa, cukier trzcinowa
Podwieczorek: Ciasto jogurtowe
z rabarbarem (wypiek własny), sok jabłkowy
jogurt naturalny(7), mąka(1), cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jaja(3), olej, cukier puder, rabarbar, sok jabłkowy

ŚRODA                                                                                          Skład

Śniadanie: Chleb wieloziarnisty
z masłem i schabem pieczonym, sałatka wiosenna, herbata z cytryną
chleb(1), masło(7), schab pieczony, sałata, ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, papryka czerwona   herbata, cytryny, cukier trzcinowy
I danie: Zupa ziemniaczana  boczek wędzony, włoszczyzna(9), ziemniaki, natka, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Gulasz z polędwiczek wieprzowych, kasza kuskus, buraczki zasmażane, kompot wiśniowypolędwica wieprzowa, cebula, czosnek, kasza kuskus(1), burki, masło(7), mąka(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów wiśnie mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Legumina z sosem malinowym, wafle kukurydzianemleko(7), kasza manna(1), maliny mrożone, cukier trzcinowy, wafle kukurydziane

CZWARTEK                                                                              Skład

Śniadanie: Chleb graham z masłem, pastą z makreli i papryką czerwoną, gruszka,  herbata malinowachleb(1), masło(7), makrela wędzona(4), papryka czerwona, jaja(3), gruszka, herbata malinowa, cukier trzcinowy
I danie: Rosół z makaronemkurczak, włoszczyzna(9)3, natka, makaron(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Udko pieczone, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i cebulką, ziemniaki     Kompot truskawkowyudko z kurczaka, kapusta czerwona, jabłka, cebula, ziemniaki, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, truskawki mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Budyń czekoladowy, rurka waflowa, mandarynkabudyń czekoladowy, mleko(7), cukier trzcinowy, rurka waflowa(1), mandarynka

  PIĄTEK                                                                                      Skład

Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, chałka z masłem i dżemem truskawkowym, bananmleko(7), płatki jaglane, chałka(1), dżem truskawkowy, banan
I danie: Zupa szczawiowa z ryżem
i jajkiem zabielana
kurczak, włoszczyzna(9), szczaw konserwowy, jaja(3), śmietana(7), ryż, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie: Pierogi z mięsem i kapustą
z okrasą, kompot wieloowocowy
mąka(1), jaja(3), łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, boczek wędzony, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, mieszanka owocowa, cukier trzcinowy
Podwieczorek: Bułka drożdżowa
z jabłkiem, herbata z cytryną
drożdżówka(1), herbata, cytryny, cukier trzcinowy

Alergeny występujące w jadłospisie zaznaczone są podkreśleniem i symbolem zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, dania/potrawy podawane w żywieniu zbiorowym zarówno otwartym, jak i zamkniętym traktowane są jako żywność nieopakowana (załącznik II).