22.04– 26.04.2024 r.
PONIEDZIAŁEK Skład
Śniadanie: Bułka kajzerka z masłem, sałatą, polędwicą sopocką i ogórkiem zielonym, banan, herbata z miodem i cytryną | bułka(1), masło(7),sałata, polędwica sopocka, ogórek zielony, banan, herbata, miód, cytryny |
I danie: Zupa ogórkowa z ziemniakami | kurczak, włoszczyzna(9), ziemniaki, ogórki kiszone, śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Kluski na parze z sosem truskawkowo-jogurtowym, kompot malinowy | kluski(1), truskawki mrożone, cukier trzcinowy, jogurt naturalny(7), maliny mrożone, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Tosty z szynką i serem żółtym, jabłko, herbata rumiankowa | chleb(1), szynka konserwowa, ser żółty(7), ketchup, jabłko herbata miętowa, cukier trzcinowy |
WTOREK Skład
Śniadanie: Chleb razowy słonecznikowy z masłem, pastą z szynki i ogórkiem małosolnym, melon żółty, herbata z cytryną | chleb(1), masło(7), jaja(3), szynka biała, ogórek małosolny, melon żółty, herbata, cytryny, cukier trzcinowy |
I danie: Zupa porowa z makaronikiem zabielana | kurczak, włoszczyzna(9), por, makaron (1), śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Kotlety mielone, surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem i kukurydzą, ziemniaki, kompot wieloowocowy | łopatka wieprzowa, jaja(3), bułka tarta(1), kapusta pekińska, marchew, kukurydza, papryka czerwona, cebula, oliwa z oliwek, ziemniaki, koper, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów mieszanka owocowa, cukier trzcinowa |
Podwieczorek: Ciasto jogurtowe z rabarbarem (wypiek własny), sok jabłkowy | jogurt naturalny(7), mąka(1), cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jaja(3), olej, cukier puder, rabarbar, sok jabłkowy |
ŚRODA Skład
Śniadanie: Chleb wieloziarnisty z masłem i schabem pieczonym, sałatka wiosenna, herbata z cytryną | chleb(1), masło(7), schab pieczony, sałata, ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, papryka czerwona herbata, cytryny, cukier trzcinowy |
I danie: Zupa ziemniaczana | boczek wędzony, włoszczyzna(9), ziemniaki, natka, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Gulasz z polędwiczek wieprzowych, kasza kuskus, buraczki zasmażane, kompot wiśniowy | polędwica wieprzowa, cebula, czosnek, kasza kuskus(1), burki, masło(7), mąka(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów wiśnie mrożone, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Legumina z sosem malinowym, wafle kukurydziane | mleko(7), kasza manna(1), maliny mrożone, cukier trzcinowy, wafle kukurydziane |
CZWARTEK Skład
Śniadanie: Chleb graham z masłem, pastą z makreli i papryką czerwoną, gruszka, herbata malinowa | chleb(1), masło(7), makrela wędzona(4), papryka czerwona, jaja(3), gruszka, herbata malinowa, cukier trzcinowy |
I danie: Rosół z makaronem | kurczak, włoszczyzna(9)3, natka, makaron(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Udko pieczone, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem i cebulką, ziemniaki Kompot truskawkowy | udko z kurczaka, kapusta czerwona, jabłka, cebula, ziemniaki, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, truskawki mrożone, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Budyń czekoladowy, rurka waflowa, mandarynka | budyń czekoladowy, mleko(7), cukier trzcinowy, rurka waflowa(1), mandarynka |
PIĄTEK Skład
Śniadanie: Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, chałka z masłem i dżemem truskawkowym, banan | mleko(7), płatki jaglane, chałka(1), dżem truskawkowy, banan |
I danie: Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem zabielana | kurczak, włoszczyzna(9), szczaw konserwowy, jaja(3), śmietana(7), ryż, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów |
II danie: Pierogi z mięsem i kapustą z okrasą, kompot wieloowocowy | mąka(1), jaja(3), łopatka wieprzowa, kapusta kiszona, cebula, boczek wędzony, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, mieszanka owocowa, cukier trzcinowy |
Podwieczorek: Bułka drożdżowa z jabłkiem, herbata z cytryną | drożdżówka(1), herbata, cytryny, cukier trzcinowy |
Alergeny występujące w jadłospisie zaznaczone są podkreśleniem i symbolem zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, dania/potrawy podawane w żywieniu zbiorowym zarówno otwartym, jak i zamkniętym traktowane są jako żywność nieopakowana (załącznik II).