Jadłospis

17.0621.06.2024 r.

PONIEDZIAŁEK Skład

Śniadanie:Bułka kajzerka z masłem, sałatą, polędwiczkąi ogórkiem małosolnym Herbata z cytryną bułka(1), masło(7), sałata, polędwiczka wieprzowa, ogórek małosolny herbata, cukier trzcinowy, cytryny
I danie:Botwinka z ziemniakamikurczak, włoszczyzna(9), buraki, ziemniaki,koncentrat barszczu, śmietana(7), sólniskosodowa, przyprawy bez konserwantów 
II danie:Makaron z serem, cukrem i cynamonem  Kompot malinowymakaron(1), ser twarogowy, cukier trzcinowy, masło(7), cynamon, sól niskosodowa maliny mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek:Koktajl truskawkowy, biszkopty jogurt naturalny(7), truskawki, biszkopty(1)

WTOREK Skład

Śniadanie:Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, chałka z masłem i dżemem wiśniowym, banan mleko(7), płatki ryżowe, chałka(1), masło(7),dżem, banan
I danie:Zupa marchewkowa z zacierką zabielanakurczak, włoszczyzna (9), natka, przecier pomidorowy, pomidory krojone, marchew, śmietana(7), makaron(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów 
II danie: Pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, ogórek małosolny  Kompot wiśniowyłopatka wieprzowa, jaja(3), bułka tarta(1),koper, mąka(1), czosnek, cebula, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów wiśnie mrożone, cukier trzcinowy
Podwieczorek:Jabłko zapiekane w cieście francuskim, Sok marchwiowo –  brzoskwiniowyjabłka, ciasto francuskie(1), cynamon, sok marchwiowo – brzoskwiniowy

ŚRODA Skład

Śniadanie:Chleb wieloziarnisty z masłem i kiełbasąkrakowską, jajecznica ze szczypiorkiem Kakaochleb(1), masło(7), kiełbasa krakowska, jaja(3), szczypiorek,  mleko(7), kakao, cukier trzcinowy 
I danie: Zalewajka z ziemniakami i kiełbasąboczek wędzony, włoszczyzna(9), czosnek, żurek, śmietana(7), ziemniaki, kiełbasa, sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów 
II danie:  Gulasz drobiowy, kasza jęczmienna, buraczki zasmażane, kompot wieloowocowyfilet z udka kurczaka, czosnek, cebula, olej, kasza jęczmienna(1), buraki, masło(7),mąka(1), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów mieszanka owocowa, cukier trzcinowy
Podwieczorek:Chleb wiejski z masłem i pasztetem pieczonym,ananas świeży Herbata malinowachleb(1), masło(7), pasztet, ananas świeży  herbata malinowa, cukier trzcinowy

CZWARTEK Skład

Śniadanie:Płatki kukurydziane z mlekiem, chlebwieloziarnisty z masłem i serkiem śmietankowym ziołowympłatki kukurydziane, mleko(7), masło(7), serek śmietankowy(7)
I danie:Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiemkurczak, włoszczyzna (9), szczaw konserwowy, ryż, jaja(3), śmietana(7), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów
II danie:Frytki z piekarnika, grillowany filet z kurczaka,surówka z kapusty pekińskiej Kompot wieloowocowy ziemniaki, olej, filet z kurczaka, kapustapekińska, marchew, cebula, natka, sólniskosodowa, przyprawy bez konserwantówmieszanka owocowa, cukier trzcinowy
Podwieczorek:Wafle przekładane z dżemem i galaretką Sok jabłkowywafle(1), dżem truskawkowy, galaretka cytrynowa, sok jabłkowy

PIĄTEK Skład

Śniadanie:Chleb graham z masłem, pastą z wędlinydrobiowej i papryką czerwoną, jabłko Herbata z cytrynąchleb (1), masło(7), szynka drobiowa, jaja(3),papryka czerwona, jabłko herbata, cukier trzcinowy, cytryny
I danie:Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami kurczak, włoszczyzna(9), śmietana(7), szczaw konserwowy, jaja(3), sól niskosodowa, przyprawy bez konserwantów, makaron(1)
II danie:Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem  Kompot wieloowocowymąka(1), jaja(3), mleko(7), olej, cukier puder, cukier trzcinowy, jabłka mieszanka owocowa, cukier trzcinowy 
Podwieczorek:Mus owocowy z brzoskwiniam, truskawkami i bananem, wafle kukurydzianebrzoskwinie, truskawki, banany, wafle kukurydziane

Alergeny występujące w jadłospisie zaznaczone są podkreśleniem i symbolem zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, dania/potrawy podawane w żywieniu zbiorowym zarówno otwartym, jak i zamkniętym traktowane są jako żywność nieopakowana (załącznik II).