Europejski Dzień (Zdrowego) Śniadania

24 kwietnia Samorząd Uczniowski zaprosił całą społeczność naszej szkoły do wspólnego obchodzenia Europejskiego Dnia Śniadania. Obchody tego nietypowego święta miały nam przypominać o tym, jak ważną rolę dla zdrowia człowieka odgrywa ten pierwszy posiłek w ciągu dnia. 

„Znajdź czas na śniadanie” – to hasło przewodnie Europejskiego Dnia Śniadania. Według zasad zdrowego żywienia w ciągu dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie powinno stanowić 25-30 proc. dziennego zapotrzebowania na energię, dlatego nie powinniśmy go pomijać.Istotna jest także jakość spożywanych śniadań. Najlepiej, aby śniadanie składało się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in. pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otrębów. Produkty te stanowią źródło błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz węglowodanów złożonych, które są trawione i wchłaniane do krwi powoli, a tym samym stopniowo dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu nie dochodzi do nagłych wahań poziomu glukozy (cukru) we krwi, jak ma to miejsce w przypadków spożycia węglowodanów prostych (inaczej cukrów prostych). Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców. Warto przy tym dodać, że połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych (czyli np. płatki owsiane z jogurtem) sprzyja lepszemu wykorzystaniu przez organizm białka znajdującego się w zbożach.

W naszej szkole również przyłączyliśmy się do tej akcji. Każda klasa spędziła ten dzień na swój sposób. Niektóre klasy wspólnie przygotowywały i spożywały śniadanie, inne wykonywały prace plastyczne, jeszcze inne oglądały filmy edukacyjne na temat zdrowego stylu życia. Punktem wspólnym obchodów tego dnia powtarzającym się we wszystkich klasach były rozmowy o znaczeniu śniadania w życiu młodego człowieka. Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające ze spożywania śniadań, szczególnie te dotyczące wpływu na funkcjonowanie naszego mózgu, mamy nadzieję, że wszyscy uczniowie zapamiętają, że: właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie powinno być pomijane.